Organisatie

Het Literatuurmuseum maakt samen met het Kinderboekenmuseum deel uit van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief (Stichting NLL). Deze stichting ziet het als haar missie de kracht van literatuur én de rijkdom van het Nederlands literaire erfgoed zichtbaar te maken.

Organisatie

Literatuur ontroert, vermaakt, geeft hoop. Draagt bij aan onze persoonlijke ontwikkeling. Ze prikkelt de verbeelding en creativiteit, scherpt het kritische vermogen aan, verstevigt de eigen identiteit en kweekt begrip voor de ander. Literatuur én literair erfgoed zijn verbonden met de maatschappij en spelen een grote rol bij het bepalen van onze cultuur en identiteit. Literair erfgoed is een magische spiegel waarin we zien wie we ooit waren, wie we zijn en wie we kunnen worden, als individu én als samenleving.

Het Literatuurmuseum maakt samen met het Kinderboekenmuseum deel uit van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief (Stichting NLL), voorheen Stichting Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum. De stichting beheert de literaire schatkamer van Nederland. Vrijwel alle Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd met manuscripten, brieven, kinderboekenillustraties, geschilderde en getekende portretten, foto’s en vele andere unieke documenten en voorwerpen. Ze stelt haar archief ter inzage aan onderzoekers, journalisten, biografen et cetera en toont documenten en objecten in exposities. Daarnaast maakt ze deel uit van besturen van diverse letterkundige organisaties, waaronder de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, de Jan Campert-Stichting en het Willem Kloosfonds.

De stichting maakt de kracht van literatuur én de rijkdom van het Nederlands literaire erfgoed zichtbaar. Op Literatuurmuseum.nl, een online platform voor literatuurliefhebbers, wetenschappers en het onderwijs, brengt het NLL in samenwerking met Huygens ING grote en kleine verhalen uit de Nederlandse literatuur tot leven aan de hand van de archieven die de stichting beheert. Deze site biedt in de toekomst onderzoekers bovendien de mogelijkheid gedigitaliseerde archieven te raadplegen.

Uiteraard biedt de Stichting NLL ook een inspirerende fysieke plek waar het publiek literaire verhalen kan ontdekken, beleven en zelf maken. Gezinnen en het primair onderwijs kunnen terecht in het Kinderboekenmuseum en literatuurliefhebbers, studenten en scholieren in het Literatuurmuseum.

Omdat literatuur ons leven verrijkt.

Wie is wie

Publiekszaken en tentoonstellingen

Jennie Barbier, projectleider Literatuurmuseum.nl

Anouk van Dijk, coördinator educatie
Kik Eveleens, projectmanager (freelance)
Maaike Kramer, projectmanager
Astrid Oosterhof, coördinator communicatie en evenementen
Serge de Prie, manager museumcafé en zaalverhuur

Lola Beekink, publieksbegeleider

Leni Quann, medewerker collecties
Ton van Rijn, medewerker collecties
Nanny Sabelis, medewerker educatie
Rian van de Sande, medewerker studiezaal
Rudy Schreijnders, medewerker collecties
Tineke Spiering, medewerker educatie
Annemiek Verdam, medewerker educatie
Corline Verloop, medewerker educatie
Iris de Zoete, medewerker educatie

ANBI-status

Aan het Literatuurmuseum is door de Belastingdienst de zogenaamde Culturele ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) toegekend. Giften en erfstellingen ten gunste van het Literatuurmuseum zijn altijd geheel vrijgesteld van schenk- en erfbelasting (voorheen: successierecht). Het museum betaalt daarover derhalve geen belasting. Om die reden komen schenkingen, legaten en erfstellingen volledig ten goede aan het museum. Maar niet alleen het museum heeft profijt van uw schenking. Ook de schenker geniet een aantal fiscale voordelen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

Beleidsplannen
Beleidsplan 2021-2024
Beleidsplan 2017-2020

Jaarverslagen
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2019

Jaarrekeningen

Jaarrekening 2020
Jaarrekening 2019
Jaarrekening 2018
Jaarrekening 2017

ANBI-formulier 2020

Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief

Postadres: Postbus 90515, 2509 LM Den Haag

RSIN: 002876231

KvK Nummer: Den Haag 41150381
BTW nummer: NL002876231B01

Privacy

Het museum vindt het belangrijk zorgvuldig om te gaan met de gegevens van onze (online) bezoekers. Wil je weten hoe we omgaan met jouw privacy? Kijk dan hier.