FAQ

Voor wie is het Literatuurmuseum? Wat wordt er verzameld? Hier vind je antwoord op veel voorkomende vragen.

Veelgestelde vragen

+

Wat is het Literatuurmuseum?

Het Literatuurmuseum maakt samen met het Kinderboekenmuseum deel uit van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief (Stichting NLL), voorheen Stichting Letterkundig Museum en Documentatiecentrum. De stichting beheert de literaire schatkamer van Nederland.

 

Vrijwel alle Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd met manuscripten, brieven, kinderboekenillustraties, geschilderde en getekende portretten, foto’s en vele andere unieke documenten en voorwerpen. Ze stelt haar archief ter inzage aan onderzoekers, journalisten, biografen et cetera en toont documenten en objecten in exposities.

 

Daarnaast maakt ze deel uit van besturen van diverse letterkundige organisaties, waaronder de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, de Jan Campert-Stichting en het Willem Kloosfonds.

+

Wat verzamelt het Literatuurmuseum?

Handschriften, brieven, aantekeningen, foto’s, portretten, illustraties, voorwerpen: vrijwel alles wat te maken heeft met het werk en het persoonlijke leven van Nederlandse auteurs wordt verzameld door de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief.

+

Kan ik het archief inzien?

Jazeker. In de studiezaal van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief kun je archieven raadplegen van Nederlandse schrijvers en illustratoren. Meer informatie hierover vind je hier.

+

Hoe kom ik erachter of een werk zich in het archief van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief bevindt?

In de online catalogus zijn beschrijvingen van meer dan 100.000 collectieonderdelen opgenomen. Mocht je het gezochte document hier niet kunnen vinden, dan kan je contact opnemen met studiezaal@literatuurmuseum.nl.

+

Hoe komen de verhalen en artikelen op Literatuurmuseum.nl tot stand?

Literatuurmuseum.nl is een online platform over de Nederlands literatuur en het literaire erfgoed. Het is onderdeel van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief, en opgezet in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW).

 

Op dit platform voor liefhebbers, wetenschappers en het onderwijs worden grote en kleine verhalen uit de literatuurgeschiedenis tot leven gebracht aan de hand van de schatten die het Literatuurmuseum bewaart. Dat gebeurt zowel in persoonlijke artikelen geschreven door hedendaagse schrijvers als in langere, meer beschouwende verhalen geschreven door curatoren van het NLL, onderzoekers van Huygens ING of andere literatuuronderzoekers.