Lessen in het museum

Dwalen door de wereld van de literatuur? Bezoek met uw leerlingen het Literatuurmuseum in Den Haag. Ook hier komen schrijvers van toen en nu tot leven aan de hand van de literaire schatten die het museum beheert.

Museumles

Literatuur in anderhalf uur

Tijdens een bezoek aan het museum ontdekken leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo op een actieve wijze kennis hoogtepunten uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis.

Doel:

De leerling maakt kennis met literaire grootheden en kent/hanteert literaire begrippen

Meer informatie

De museumles Literatuur in anderhalf uur leidt leerlingen langs grote en kleine verhalen uit onze literatuurgeschiedenis. Na een korte introductie gaan de leerlingen voorzien van vragen en opdrachten onder begeleiding op ontdekkingstocht door het museum. Tijdens de les komen onderwerpen aan bod als literaire personages, maatschappijkritiek en ‘de grote drie’. Het verwoorden van eigen smaak en mening is een belangrijk aspect van de les.

U kunt zelf een pakket van anderhalf uur samenstellen uit de onderstaande onderdelen:

Het Pantheon
(45 minuten)

In Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur maken leerlingen (nader) kennis met honderd auteurs die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse literatuur.

Nationale Schrijversgalerij
(45 minuten)

In de Nationale Schrijversgalerij staan de leerlingen oog in oog met ruim 500 schrijversportretten. Van Kader Abdolah tot Joost Zwagerman, van Louis Couperus tot Judith Herzberg en van de Schoolmeester tot Toon Tellegen.

Lucebert-wand
(45 minuten)

De 43-meter lange muurschildering geeft een inkijkje in de wereld van de schilder/dichter Lucebert. Aansluitend volgt een workshop waarin de leerlingen zelf een gedicht schrijven.

Praktisch

Doelgroep: bovenbouw havo en vwo
Kosten: € 6 per leerling, begeleiders gratis
Groepsgrootte: 30 leerlingen per museumdocent

Reserveer via 070-333 96 66 of mail naar

groepsbezoek@literatuurmuseum.nl

Museumlessen voor brugklas

Bij het Literatuurmuseum vindt u ook het Kinderboekenmuseum. Hier maken leerlingen kennis met jeugdliteratuur, waarbij leren, beleven en doen centraal staan. Alle lessen stimuleren de eigen fantasie en wakkeren plezier in lezen aan.

Online lespakketten

Met onze online lespakketten ontdekken leerlingen op een eigentijdse en toegankelijke manier grote en kleine verhalen uit onze literatuurgeschiedenis. Gratis, compact en in een lesuur toe te passen.