Cherry Duyns

(1944)
De carrière van Cherry Duyns begon op tv, nota bene als grappenmaker voor het verborgen camera-programma Poets, waaraan ook Armando en C. Buddingh’ meewerkten. Maar al die verhalen liepen op dezelfde manier af, dus ging hij ander werk maken: Herenleed, bijvoorbeeld (ook met Armando), en werkte hij redactioneel mee aan het legendarische boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis. Boeken schrijven volgde later.
Vervaardigd 2005
Techniek Acryl op doek
Afmetingen 50 x 40 cm

Cherry Duyns

door Frits Woudstra (1956)

Samen met schilder-schrijver Armando en later ook dichter Johnny van Doorn is Cherry Duyns vooral bekend geworden met Herenleed. Een programma van weemoed en verlangen. De sketch-show werd in 1975 uitgezonden bij de VPRO en was tot 1997 regelmatig te zien op tv en in het theater. De twee mannen – Man 1 en Man 2 – werden gespeeld door Armando en Duyns.

In 2005, toen dit portret gemaakt werd, was net Duyns’ roman De Chinese knoop verschenen. Over een vriendschap tussen een Hollandse familie en de pindaverkoper Lin Ying. In een interview zegt hij hierover:

Het lot van de Chinees Lin Ying is het lot van veel mensen die uit een arm land naar Nederland komen om zo aardig mogelijk te kunnen leven. Ze hebben het veel slechter dan wij, omdat we toevallig in staat zijn geweest om ze uit te buiten. Het is de geschiedenis van veel mensen die hier rondlopen en tegen wie we vaak leuk doen, hoewel de sfeer de laatste jaren aan het veranderen is. Het blijven buitenstaanders.

Duyns schreef verhalen en romans, maar is vooral bekend als documentairemaker. Hij ontving in 1988 een Gouden Kalf voor De wording over Hans van Manen, Carel Visser, Reinbert de Leeuw, Armando en Ida Gerhardt. In 2015 maakte hij met componist Guus Janssen de opera Koeien, naar een onvoltooide opera van Misha Mengelberg.

Dit portret is gemaakt door Frits Woudstra, die een intense liefhebber is van literatuur, muziek en schilderkunst. Vanaf 1984 maakt hij portretten voor onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en de Boekenbijlage van Vrij Nederland. Een groot deel van zijn portretten bevindt zich in de collectie van het Literatuurmuseum.