← Terug naar overzicht

Nico Rost

Naar aanleiding van de Dauchau-lezing gewijd aan Nico Rost, gehouden op 4 april 2019 in het museum, wijdt het museum een kleine tentoonstelling aan hem. Aan de hand van onder meer brieven, foto’s en manuscripten wordt een beeld geschetst van Rost als mens, schrijver, kampgevangene en strijder voor het niet vergeten.

Geschetst wordt dat zijn liefde voor de Duitse literatuur hem zijn hele leven zijn bijgebleven, ook – en misschien wel juist – nadat hij door zijn politieke overtuigingen gevangen gezet werd in concentratiekamp Dachau. In deze ‘Schule der Gewalt’ vindt Rost in lezen en schrijven de kracht om te overleven. Met name het werk van Goethe biedt hem troost en hoop. ‘Wie over eten begint te praten krijgt steeds meer honger. En degenen die het meest over de dood praten zijn het vlugst gestorven… Vitamine L (Literatuur) en Vitamine T (Toekomst) lijken me de beste bijvoeding,’ schrijft Rost in Dachau in zijn dagboek. De tentoonstelling over Rost maakt eens te meer de kracht en het belang van literatuur inzichtelijk.

De vitrinetentoonstelling over Nico Rost is te zien vanaf donderdag 4 april en behoort tot een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit.