← Terug naar overzicht

Literaire actualiteit

De uitreiking van een belangrijke prijs, het overlijden van een vermaard schrijver, de schenking van een belangrijk archief. Het Literatuurmuseum speelt met kortlopende tentoonstellingen in op gebeurtenissen in de literaire wereld. De looptijd van deze exposities is afhankelijk van de actualiteit.

Momenteel te zien:

Peter van Straaten

Naar aanleiding van zijn overlijden op 8 december wijdt het Literatuurmuseum een kleine expositie aan Peter van Straaten. Van de ruim 800 tekeningen die de tekenaar, cartoonist en schrijveran Straaten in 2008 en 2013 aan het Literatuurmuseum geschonken heeft, is nu een selectie te zien. Als ode aan zijn vakmanschap en aan zijn oog voor de vrolijk stemmende tristesse die ook het literaire leven soms kenmerkt.

Literatuurmuseum.nl

Nu in het echt te zien: enkele schatten waarover curatoren Christiaan Weijts, Philip Huff en Hanna Bervoets een artikel schreven. Bewonder verschillende versies van het manuscript van 'De rat van Arras' van Adriaan van Dis, de sabel van Martinus Nijhoff, kijkdoosjes van C. Buddingh' en jeugdschriftjes van Josepha Mendels en Rutger Kopland.

Leo Vroman - Beeldend werk

Onlangs verwief het museum het beeldend archief van Leo Vroman. Ter ere hiervan exposeert het Literatuurmuseum prachtige illustraties van de dichter; beeldmateriaal dat deels ook te zien is in het Vroman-verhaal op deze site.

Ed. Hoornik

Naar aanleiding van de Dachaulezing 2017 én de Haagse Vrijheidsweken brengt het Literatuurmuseum een hommage aan  Ed. Hoornik, de literaire duizendpoot die gedurende de Tweede Wereldoorlog in diverse concentratiekampen verbleef. Het museum toont onder meer brieven, foto's en manuscripten van Hoornik. Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de brieven die Hoornik schreef uit het Huis van Bewaring, kamp Vught en Dachau.