← Terug naar overzicht

Literaire actualiteit

De uitreiking van een belangrijke prijs, het overlijden van een vermaard schrijver, de schenking van een belangrijk archief. Het Literatuurmuseum speelt met kortlopende tentoonstellingen in op gebeurtenissen in de literaire wereld. De looptijd van deze exposities is afhankelijk van de actualiteit.

Momenteel te zien:

Peter van Straaten

Naar aanleiding van zijn overlijden op 8 december wijdt het Literatuurmuseum een kleine expositie aan Peter van Straaten. Van de ruim 800 tekeningen die de tekenaar, cartoonist en schrijveran Straaten in 2008 en 2013 aan het Literatuurmuseum geschonken heeft, is nu een selectie te zien. Als ode aan zijn vakmanschap en aan zijn oog voor de vrolijk stemmende tristesse die ook het literaire leven soms kenmerkt.

Literatuurmuseum.nl

Nu in het echt te zien: enkele schatten waarover curatoren Christiaan Weijts, Philip Huff en Hanna Bervoets een artikel schreven. Bewonder verschillende versies van het manuscript van 'De rat van Arras' van Adriaan van Dis, de sabel van Martinus Nijhoff, kijkdoosjes van C. Buddingh' en jeugdschriftjes van Josepha Mendels en Rutger Kopland.

Carl Hollander - De vloek van Woestewolf

Aansluitend bij het thema van de Kinderboekenmweek, staat het museum deze herfst in het teken van 'Heerlijk huiveren'. Daarom toont het museum een keuze uit de spannende decors die Carl Hollander illustreerde voor de tv-serie De vloek van Woestewolf. Huiveringwekkend mooi.

Ed. Hoornik

Naar aanleiding van de Dachaulezing 2017 én de Haagse Vrijheidsweken brengt het Literatuurmuseum een hommage aan  Ed. Hoornik, de literaire duizendpoot die gedurende de Tweede Wereldoorlog in diverse concentratiekampen verbleef. Het museum toont onder meer brieven, foto's en manuscripten van Hoornik. Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de brieven die Hoornik schreef uit het Huis van Bewaring, kamp Vught en Dachau.