← Terug naar overzicht

Een scheepskist vol verlangen

In het kader van Feest aan Zee (een Haagse campagne ter ere van 200 jaar Scheveningen) brengt het Literatuurmuseum een ode aan J. Slauerhoff. Ontdek zijn werk, zijn leven en zijn verlangens aan de hand van schatten uit zijn scheepskist.

J. Slauerhoff is  een van Nederlands grootste romantische dichters. Een markante persoonlijkheid, een  onmogelijk mens, een hopeloos verliefde en een eeuwige zoeker. Als scheepsarts bevoer hij de wereldzeeën. Het grootste deel van zijn oeuvre ontstond dan ook terwijl hij onderweg was.

De aantrekkingskracht van de zee en het  onvervulbare verlangen zijn in zijn werk altijd sterk aanwezig. De zee was een plek om naar toe te vluchten, weg van de benauwende maatschappij. Op zee kon het verlangen naar eeuwigheid, schoonheid en liefde een plek vinden. Tegelijkertijd versterkte de zee zijn bewustzijn van sterfelijkheid.

 

Toen Slauerhoff in oktober 1936 na een veelbewogen leven op 38-jarige leeftijd overleed, bleek er zich in zijn nalatenschap een scheepskist te bevinden  die later onder liefhebbers van zijn werk een mythische status zou verwerven. Het museum toont nu schatten uit deze kist: aantekeningen, (liefdes)brieven en tal van snuisterijen die hij meenam uit verre, vreemde landen.

 

Met deze tentoonstoonstelling sluit het Literatuurmuseum aan bij Feest aan Zee, een Haagse campagne ter ere van 200 jaar Scheveningen. Een feest dat in 2018 door de hele stad gevierd wordt met veel evenementen, festivals en tentoonstellingen. 

 

De tentoonstelling J. Slauerhoff. Een scheepskist vol verlangen, maakt deel uit van de permanente opstelling Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar.