Vanaf 29 januari 2017

Als we in woorden voelen. Een poëtische virtual-reality-ervaring

Een gedicht ervaren in 360 graden, poëzie beleven met je zintuigen. Het kan in 'Als we in woorden voelen', van dichter Micha Hamel en kunstenaar Demian Albers.

Stap in de tentoonstellingsruimte en neem plaats. De Oculus Rift – een virtual-reality-bril – dompelt je onder in de virtuele wereld. Even ben je alleen nog maar ogen en geest, terwijl je lichaam achterblijft in de analoge wereld. Gedurende een paar minuten ervaar je in woord en beeld de vr-installatie ‘Zonder Handen’, gemaakt voor én over de virtuele wereld. Het is een 3D-verhaal over het loslaten van lichaam en geest, over de betekenis van denken en voelen.

 

De installatie ‘Zonder Handen’ is meer dan een poëtische beleving, het is ook een experiment dat het medium virtual reality verkent, onderzoekt en bevraagt. Hoe leven we eigenlijk met technologie en hoe kunnen we verder? Welke mogelijkheden biedt dit nieuwe medium de literatuur?

Hamel en Albers zijn pioniers als het gaat om poëzie in virtual reality. Hun installatie is voor zover bekend het eerste literaire vr-werk ter wereld, die nu voor het eerst museaal wordt gepresenteerd. 

 

Als we in woorden voelen is te zien van 29 januari - 28 mei 2017.

 

De tentoonstelling is gemaakt rondom de installatie ‘Zonder Handen’. Deze installatie is tot stand is gekomen binnen ‘Literatuur op het scherm’, een programma van het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.