← Terug naar overzicht

Vrijwilligers gezocht!

Het Literatuurmuseum maakt momenteel dagboeken van schrijvers toegankelijk. Wie helpt mee deze boeiende documenten te ontcijferen?

Krijg toegang tot het gedachtegoed van een schrijver, neem een inkijkje in een bijzonder leven. Van liefdesbrieven tot kattebelletjes; in het archief van het museum zijn vele persoonlijke papieren van schrijvers te vinden. En wat is er persoonlijker dan dagboeken? Het museum is een ambitieus project gestart om dagboeken van verschillende schrijvers toegankelijk te maken. Niet alleen als mooie plaatjes, maar als goed doorzoekbare documenten die niet alleen een licht werpen op het leven en werk van een schrijver, maar ook een stukje cultuurhistorie schetsen. Daarom moeten ze ontcijferd en overgetikt worden. Het museum vraagt hiervoor de hulp van enthousiaste vrijwilligers.

Momenteel wordt gewerkt aan de dagboeken van de excentrieke Lodewijk van Deyssel, pseudoniem van K.J.L. Alberdingk Thijm (1864–1952). Hij was afkomstig uit een katholieke patriciërsfamilie uit Amsterdam, de beroemde architect Pierre Cuypers was zijn oom. In 1887 debuteerde hij met de ophefmakende roman Een liefde, ook was hij een van de oprichters van het roemruchte jongerentijdschrift De Nieuwe Gids. Zijn hele leven wijdde hij aan de letteren. Hij was bevriend met vele schrijvende tijdgenoten, onder wie Albert Verwey en P.C. Boutens. Vanaf zijn zeventiende jaar tot zijn dood hield hij dagboeken bij. Openhartige aantekeningen over het alledaagse leven, over kunst en literatuur, over politiek  en nog veel meer.

Meehelpen deze boeiende documenten te ontsluiten? Ga naar VeleHanden.nl en doe mee!