Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(22)

Over de auteur
Yannick Dangre

Yannick Dangre

Schrijver

Yannick Dangre (1988) studeerde Nederlandse en Franse literatuur. In 2010 debuteerde hij met de roman Vulkaanvrucht, waarmee hij de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte. Voor zijn eerste dichtbundel Meisje dat ik nog moet (2011) kreeg hij de Herman de Coninckprijs.

‘Twee maal, in de ergste nood riep ik uw hulp in’ – de wrokkige woorden van Ida Gerhardt

‘Gelooft u mij, wij zijn geen mensen voor een gesprek met elkaar,’ schreef Ida Gerhardt aan A. Roland Holst. Aan die bittere vaststelling waren heel wat verwijten voorafgegaan. Verwijten van onbegrip, onrecht en onderwaardering.

Door Yannick Dangre 6-8 min lezen

Twee moderne schrijfsters in een niet altijd moderne tijd: Aya Zikken en Marie-Sophie Nathusius

In hun brieven waren Aya Zikken en Marie-Sophie Nathusius genadeloos eerlijk. Over elkaars werk, over hun woelige vriendschap. Over de positie van de vrouw en hun worstelingen met het huwelijk. ‘Waarom moet dat per se slagen van onszelf?’

Door Yannick Dangre 5-7 min lezen

Wanneer moet een schrijver politiek stelling nemen? ‘Het gaat om het redden van onze levens’

Schrijvers laten zich niet dwingen politiek stelling te nemen. Rudy Kousbroek ondervond het toen hij in 1954 collega’s vroeg zijn pamflet tegen de herbewapening van West-Duitsland mede te ondertekenen.

Door Yannick Dangre 5-7 min lezen

In deze komische eenakter legt Mulisch het God-complex van de mens bloot

Weinigen zullen het oeuvre van Mulisch humoristisch noemen. Toch heeft hij wel degelijk werken geschreven die op de lach mikken. Zoals de eenakter De knop. Een doldwaze klucht en nog angstaanjagend actueel.

Door Yannick Dangre 4-6 min lezen

Remco Campert 90 jaar

Grand young man

Remco Campert is zondag 28 juli negentig geworden. Die mythische leeftijd is aanleiding voor een terugblik naar het prille begin, toen hij door Simon Vinkenoog werd betrokken bij een groep experimentele dichters die naar Parijs trok.

Door Yannick Dangre 5-7 min lezen

Vrolijke vrienden

Schrijversvrienden Willem Kloos en Hein Boeken voerden bijna een halve eeuw een intense correspondentie. Gelijkwaardig was de vriendschap niet: in de brieven wordt de hiërarchie tussen de literaire superster en de waterdrager pijnlijk duide...

Door Yannick Dangre

Twee heren van stand

Ze waren al op leeftijd toen F.C. Terborgh en Adriaan Roland Holst hun vriendschapsbanden aanhaalden. Dat resulteerde in een eigentijdse correspondentie over politiek, persoonlijke levensinzichten en de zin en onzin van antidepressiva.

Door Yannick Dangre

Antiheld

Een van de bekendste karaktermoorden in de Nederlandse letteren (al was betrokkene het met die omschrijving niet eens) was de recensie in de NRC waarmee Willem Frederik Hermans in september 1978 Een mooie tijd om later te worden, he...

Door Yannick Dangre

De weg naar vergetelheid

Het boek Ik van Bert Schierbeek uit 1951 is de allereerste experimentele roman in ons taalgebied. Met gezonde tegenzin zette Yannick Dangre zich aan de lezing ervan, daartoe gestimuleerd door het feit dat het op 28 juni honderd jaar gel...

Door Yannick Dangre

Spannende Boeken Weken

Moordenaar met een maar

In 1916 werd Hein Boeken vrijgesproken van de moord op zijn vrouw. Als een ware detective buigt Yannick Dangre zich over deze cold case. Was hier wel of niet sprake van euthanasie...?

Door Yannick Dangre 6-8 min lezen