Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Alwéér een Rembrandtjaar? Van Looys ‘Ode aan Rembrandt’ in het feestjaar 1906

Het jaar van Rembrandt, er is geen ontsnappen aan. Dat was ruim een eeuw geleden, tijdens het Rembrandtjaar 1906, niet anders. En daar was niet iedereen enthousiast over.

Door Christiaan Weijts 4-6 min lezen lezen

Alle artikelen(18)

Literaire plekken

Van schrijven gaat het natuurlijk niet komen vanavond

Wat is er vandaag nog over van historische literaire plekken? In deze serie reist Christiaan Weijts door het land met foto’s uit het archief van het Literatuurmuseum. Deze keer: het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen.

Door Christiaan Weijts 10-12 min lezen

De ‘Larense janboel’

Wat is er vandaag nog over van historische literaire plekken? In deze serie reist Christiaan Weijts door het land met foto’s uit het archief van het Literatuurmuseum en schiet die ‘opnieuw’.
Deze keer: de villa en hut van Adria...

Door Christiaan Weijts 8-10 min lezen

De hof van Eeden achter de bouwmarkt

Wat is er vandaag nog over van historische literaire plekken? In deze serie reist Christiaan Weijts door het land met foto’s uit het archief van het Literatuurmuseum en schiet die ‘opnieuw’. Deze keer: de schrijvershut van Freder...

Door Christiaan Weijts

Reve wilde zelf zijn ‘Ezelproces’

Misschien was het schrappen van het wetsartikel tegen godslastering geen goed idee, aldus Christiaan Weijts. Hij licht dat toe aan de hand van het ‘Ezelproces’ waarin Gerard Reve zich voor de rechtbank moest verantwoorden dat hij God a...

Door Christiaan Weijts

Anders moeten wij overgaan tot harde akties

‘Wie hier boeken leent is een dief’, was de protestleus van een groep schrijvers die in 1970 hun boeken uit de leenzaal van de Amsterdamse bibliotheek haalde. Christiaan Weijts leest het verslag van het schrijversprotest waar onder andere...

Door Christiaan Weijts

De vergeten Nederlandse bohème

Op de thee in het Jopie-hol

Door Christiaan Weijts

Het Boekenbal: sneu en lachwekkend

Dat je over het Boekenbal altijd de wildste verhalen hoort is niet verwonderlijk. Sluit een paar honderd figuren bij elkaar op die het vertellen van sterke verhalen als beroep hebben, spoel er wat alcohol doorheen en wacht af wat er allemaal naar bui...

Door Christiaan Weijts

Het perfecte NS-Briefje

Tegenwoordig is er Twitter en Facebook, maar hoe uitte de reiziger vroeger zijn ergernis? In het Literatuurmuseum leest Christiaan Weijts met nostalgische gevoelens brieven van F. Bordewijk, Willem Frederik Hermans en Gerhard Durlacher aan de NS.

Door Christiaan Weijts

De wieg van Ernst Quispel

Ernst Quispel is terug. Zesentwintig jaar na zijn dramatische heldenrol in Advocaat van de hanen (1990) duikt de strafpleiter opnieuw op in Kwaadschiks, deel 6 in De tandeloze tijd.

Door Christiaan Weijts