Artikelen van onze curatoren

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers! 

Resultaten(19)

Over de auteur
Alma Mathijsen

Alma Mathijsen

Schrijver

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie en Creative Writing in New York. In 2011 debuteerde ze met de roman Alles is Carmen, waarvan de filmrechten werden verkocht. Naast romans, verhalen en toneelstukken schrijft ze ook essays voor o.a. NRC Handelsblad en Het Parool.
P.C. Hooft-prijs

Amoene van Haersolte: de vergeten koningin van het liggend schrijven

Als zelfs de hoogleraren Nederlandse letterkunde je naam niet meer kennen, dan is het erg gesteld. Alma Mathijsen haalt Amoene van Haersolte, de vergeten koningin van het liggend schrijven, onder het stof vandaan.

Door Alma Mathijsen 5-7 min lezen

Veel liefs en honderd zoenen – deel 1

Annie M.G. Schmidt schreef haar moeder twee keer per week. Alma Mathijsen leest deze brieven en schrijft bijna 80 jaar later haar eigen brief aan ‘Annie’: ‘Ik zal u geen Zus noemen, dat durf ik helemaal niet.’

Door Alma Mathijsen 3-5 min lezen

‘Voor mijn beste vriend Paul van Loon’ – fanmail aan een favoriete griezelschrijver

Wie heeft er in de jaren negentig een brief aan Paul van Loon geschreven? Grote kans dat die nu bewaard ligt in het Literatuurmuseum. Alma Mathijsen spitte acht dozen fanmail door. 

Door Alma Mathijsen 3-5 min lezen

Zelden heb ik iemand zo verveeld zien kijken als Juliana op het Boekenbal

Je zou het een #mood kunnen noemen, de onbewogen, verveelde blik van koningin Juliana op oude foto’s van het Boekenbal. Had ze het wel naar haar zin tussen al die beleefd handenschuddende schrijvers?

Door Alma Mathijsen 2-4 min lezen

Wijze raad van Cissy van Marxveldt: ‘Vergeet de duisternis. Wees vrolijk. Vergeet jezelf. Vergeet...’

Vurig en vol levenswil is de brief van Cissy van Marxveldt over eenzaamheid, en hoe er niet aan ten onder te gaan. Alma Mathijsen raadt iedereen die het even niet meer weet aan de brief te lezen. 

Door Alma Mathijsen 3-5 min lezen

Halloween

De ogen van een dode

‘Nacht na nacht peutert hij een klein stukje van mijn ziel weg om zijn boeken te vullen met verhalen waar tenen van omkrullen.’ Alma Mathijsen droomt weg bij een bijzonder object uit de werkkamer van Paul van Loon.

Door Alma Mathijsen 2-5 min lezen

Vergeten schrijvers

Is een schorpioen verantwoordelijk voor het vergif in zijn staart?

Alma Mathijsen bekijkt de schriftjes met aantekeningen van ‘vergeten schrijfster’ Jo Boer. Een schrijfster die zo zeker van haar stukken wilde zijn, dat ze haar teksten tot in den treure overschreef.

Door Alma Mathijsen 3-5 min lezen

Mary Dorna

Alma Mathijsen vraagt zich af waarom we Mary Dorna (1891-1971) niet meer lezen. Haar verhalen bruisen, zitten vol humor en hebben een droevig rafelrandje. In het archief van het Literatuurmuseum bevindt zich het typoscript van haar verhaal '...

Door Alma Mathijsen

Heb ik je werkelijk Gerard genoemd?

Peter van Straaten maakte tekeningen bij een column die Karel van het Reve schreef voor Het Parool. Alma Mathijsen leest hun brieven: ‘als je niet tevreden bent over je kapsel bijvoorbeeld, dan kan ik dat nog bijpunten of met de onduleertang wa...

Door Alma Mathijsen

Een eenzijdig verhaal - deel 2

Terecht of onterecht, na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van Jo van Ammers-Küller door het slijk gehaald. Alma Mathijsen leest de vurige brieven die zij schreef om zich vrij te pleiten van schuld over haar daden. 

Door Alma Mathijsen